Tuesday, January 11, 2011

Facebook akan ditutup 15 MARCH 2011

as-salaam …
wahhh .. lamenye tak jenguk blog aku neh .. dah bersawang dah haa .. uhuuu … lame dah tak update sebab ade masalah sikit .. haa neh aku ade nak share info kat korang nih .. pasal website feveret korang oke(feveret aku juge..;p) .. peace ~


PALO ALTO, California - Khabar angin dalam kalangan pengguna Internet mengenai penutupan laman sosial popular Facebook kini tersebar luas terutamanya menerusi laman sosial Twitter, lapor sebuah akhbar semalam.

Antara mesej yang disampaikan oleh pengguna Twitter adalah seperti: "Facebook bakal ditutup pada Mac 2011? Saya harap tidak."

"Khabar angin adalah Facebook akan ditutup. Tolong jangan beralih kepada Twitter dan jangan rosakkan pengalaman jaringan sosial saya," kata @jjelksboss melalui Twitternya.
Terdapat juga kumpulan yang dibentuk di laman Facebook yang meminta agar laman sosial itu tidak ditutup dengan mesej: "Facebook akan ditutup pada 15 Mac 2011. Adakah terdapat cara lain untuk menghalangnya?"

Pada bulan lepas Yahoo telah mengumumkan bahawa Yahoo Video akan ditutup pada tarikh sama tetapi ia tidak bermaksud semua jaringan di Internet akan turut terhenti.
Dalam perkembangan sama akhbar Weekly World News melaporkan bahawa pengasas laman sosial itu, Mark Zuckerberg, 27, sedang menghadapi tekanan untuk terus menguruskan laman sosial tersebut.

"Facebook sudah di luar kawalan saya dan tekanan menguruskan syarikat ini telah mengganggu hidup saya. Saya perlu hentikannya untuk mengelakkan tekanan ini," jelas Zuckerberg dalam satu sidang media di luar pejabatnya di Palo Alto baru-baru ini.
Dalam satu temu ramah menerusi telefon Zuckerberg memberitahu: "Saya secara peribadi tidak menganggap ia sebuah keputusan besar. Secara jujurnya saya fikir ia (menutup laman Facebook) adalah untuk kebaikan. Tanpa Facebook orang ramai akan keluar dan berjumpa dengan rakan-rakan, itu adalah lebih baik."

MARK ZUCKERBERG

"Saya tidak kisah mengenai wang. Saya hanya mahu kehidupan saya balik," kata Zuckerberg.
Akhbar itu melaporkan Naib Presiden Perhubungan Teknikal Facebook, Avrat Humarthi menjelaskan bahawa bermula 15 Mac ini pengguna tidak lagi akan dapat memasuki akaun Facebook dan meminta pengguna melakukan sesuatu agar semua gambar-gambar kesayangan tidak hilang.

"Seluruh laman web ini akan ditutup pada tarikh itu. Justeru, jika anda tidak mahu gambar-gambar di Facebook hilang, saya nasihatkan agar anda menyimpannya sebelum laman itu ditutup," jelas Humarthi.

Bagaimanapun, akhbar International Business Times melaporkan bahawa khabar angin itu hanya disebarkan melalui laman-laman blog dan tiada laporan daripada mana-mana akhbar arus perdana berhubung penutupan tersebut.
Menurut Lou Kerner dari firma Wedbush Securities, Facebook mempunyai lebih 600 juta pengguna di seluruh dunia dengan 300 pemegang saham. – Agensi

*** petikan dari Kosmo

shhh : macam tak best plak kalau facebook dah tade .. hurm

sshhh : zuckerberg duit dah banyak laa tuu .. cukup mkn sampai mati .

4 comments:

Wanz Mejuez said...

banyak betul kan berita kes ni.. facebook nak tutup? nahhh jadi fobia seluruh dunia.. tambah2 dunia blog ni..

macam2 cerita ngan pendapat dorg nyatakan..

apa2 pun kita tunggu dan lihat aje la bulan 3 ni :D


Klik sini plak:
Apa cadangan n komen anda..
http://ohhmejuez.blogspot.com/2011/01/mesej-dari-facebook-korang-pecaya-kew.html/

ieqa said...

Worrr ade jugak bace news ni.
Sedih jugak laaa kalau facebook takde.
Camne ieqa nk keep in touch ngan member-member semuaaa.
Dah laa ieqa ni jenis malas nak text/ call orang. Aigoo~

ieqa zulaica said...

wan : aahh .. kite tunggu jela bulan 3 neh .. tah betol tah tdk neh . huu

ieqa : kan kan ? susa laa na contact2 gn mbe2 an .. da la credit fon terhad tuk certain ppl je .. hehe

zOeY zAu YaH said...

dah dpt duit bilion2 pastu nak ttp lak hampas kan haha

Much Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers